Higiena i profilaktyka,  Próchnica

Salistat – probiotyk modyfikujący skład bakterii występujących w jamie ustnej

Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Poszczególnych odcinki przewodu pokarmowego charakteryzują się określonym składem mikrobioty. Jest on indywidualny dla każdego człowieka. Mają na niego wpływ czynniki środowiskowe oraz wewnętrzne – odpowiedź organizmu gospodarza.

Do zaburzenia mikroflory może zachodzić pod wpływem np. stresu, ale największe znaczenie mają tutaj antybiotyki. Niestety są one bardzo nadużywane, również przez stomatologów. Okazuje się, że w 81% przypadków zalecenia antybiotyku nie był on wcale wskazany. Sporym problemem są również produkty spożywcze, głównie mięso, zawierające antybiotyki.

Odbudowa prawidłowej mikroflory po antybiotykoterapii może trwać nawet kilkanaście miesięcy. Stosowanie odpowiednio dobranego probiotyku pozwala na modyfikowanie jej liczebności i składu. W przypadku jamy ustnej dobre wyniki daje stosowanie preparatów zawierających wybrane szczepy bakterii Lactobacillus. Mają one działanie antagonistyczne wobec bakterii próchnicotwórczej S. mutens, obniając jego liczebność w mikrobiocie jamy ustnej.

Przykładem takiego preparatu jest Salistat SGL 03 (cena ok. 170zł, 30 fiolek x 10ml). Preparat ten zawiera szczep Lactobacillus salivarius SGL 03, a także białko laktoferynę (hamuje agregację bakterii do powierzchni zęba), witaminę D, olejek cytrynowy i rozmarynowy (działanie przeciwbakteryjne) oraz glukooligosacharydy (stanowią pożywienie dla namnażających się bakterii probiotycznych).

Stosowanie probiotyków zaleca się tak właściwie każdemu z zaburzoną mikroflorą. Poziom Streptococcus mutans w ślinie jest jednym z kryteriów w ocenie ryzyka zagrożenia próchnicą oraz w określaniu aktywności procesu próchnicowego u poszczególnych osób. Można zbadać jego poziom w gabinecie oraz laboratorium.

Zagadnienie to jest ciągle na etapie badań, ale ma bardzo obiecujące wyniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.