
Jaką pastę do zębów stosować u dziecka? Ranking najlepszych past
Najważniejszym składnikiem, na który należy zwrócić uwagę jest fluor. Jest on niezbędny, ponieważ wzmaga on remineralizację zębów oraz ma działanie antybakteryjne. Jednak aby remineralizacja zachodziła efektywnie, w środowisku otaczającym zęby, muszą się znajdować również jony wapnia oraz fosforanowe. Najlepszy efekt remineralizacyjny zapewnia połączenie fluoru z amorficznym fosforanem wapnia lub hydroksyapatytem. Szerzej to zagadnienie opisałam w tym wpisie. Ksylitol często pojawia się jako zamiennik fluoru, choć niesłusznie. Również ma działanie baktoriobójcze – ogranicza liczebność próchnicotwórczej bakterii S.mutans, ale jest znacznie mniej skuteczny i nie wspomaga remineralizacji. Dla osób, które szukają alternatywy dla fluoru, najlepszym rozwiązaniem będzie preparat z hydroksyapatytem lub nanohydroksyapatytem, chociaż odradzam odchodzenie od fluoru. Więcej na ten temat pisałam w tym wpisie. Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Stomatologicznego oraz polskich specjalistów dzieci do 2 roku życia powinny stosować pasty o stężeniu 500-1000ppm w ilości ziarnka ryżu, przy wyższym stężeniu wystarczy śladowa ilość. Dzieci w wieku od 2 do 6 roku życia powinny stosować pasty o stężeniu 1000ppm w ilości ziarnka grochu. Dzieci, które potrafią już wypluwać pastę (ok. 6-8 roku życia) mogą stosować pastę o takiej samej zawartości fluoru jak dorośli – 1450ppm w ilości ok. 1-2cm pasma.

Dla ułatwienia wyboru na rynku są dostępne pasty dedykowane konkretnemu wiekowi, ale mimo to należy zwracać uwagę na stężenie fluoru. Nie wszystkie pasty mają je właściwe.
Zdecydowanie odradzam kupowania pasty smakowej o smaku coli, ciastek, lodów itp. Kształtowanie nawyków żywieniowych, choćby takich jak zamiłowanie do słodzonych napojów gazowanych czy słodyczy, ma miejsce od najmłodszych i nie warto przyzwyczajać dziecka do takich smaków. Na początku można kupować pasty o smaku owocowym żeby zachęcić dzieci do mycia zębów, ale w miarę możliwości należy przyzwyczajać dzieci do neutralnych lub miętowych wersji. Należy pamiętać, że słodkie czy owocowe smaki zachęcają dzieci do zjedzenia pasty, a to może się skończyć poważnym zatruciem.
Ponadto warto zwrócić uwagę na dodatek produktów roślinnych, takich jak rumianek, szałwia i aloes, które mają działanie łagodzące i przeciwzapalne, ograniczające nieprzyjemne dolegliwości związane z ząbkowaniem. Ekstrakt z lukrecji czy enzymy mleczne pomogą utrzymać naturalną mikroflorę jamy ustnej. Dodatkowo warto wybierać pasty bez SLS, parabenów i sztucznych barwników.











2 komentarze
Pingback:
Pingback: