
Ekstrakt z granatu – naturalna broń w walce z zapaleniem i krwawieniem z dziąseł oraz z płytką nazębną
Granat (Punica granatum) to jeden z najstarszych jadalnych owoców, który ma długą historię jako owoc leczniczy. Rośliny zawierają różne składniki bioaktywne, które mają olbrzymią wartość leczniczą przy minimalnych skutkach ubocznych.
Najbardziej dobroczynnymi składnikami granatu są m.in. kwas punicynowy, flawonoidy i antocyjanidyny. Nadają mu one właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, immunomodulujące, chłodzące, ściągające, przeczyszczające oraz moczopędne..
Płytka nazębna jest głównym czynnikiem wywołującym choroby dziąseł i przyzębia. Bakterie obecne w płytce nazębnej mają bezpośredni patologiczny wpływ na tkanki przyzębia. Uważa się również, że reaktywne formy tlenu stanowią główną etiologię nadmiernej odpowiedzi zapalnej w patogenezie zapalenia przyzębia.
Główny składnik kwasów tłuszczowych z granatu – kwas punicynowy, jest doskonałym związkiem przeciwzapalnym. Po zastosowaniu środka do czyszczenia zębów zawierającego ekstrakt z granatu, zaobserwowano znaczące zmniejszenie krwawienia z dziąseł. Dzięki zawartości garbników i polifenoli wspomaga i przyspiesza gojenie się ran. Ponadto ekstrakt z owoców granatu hamuje resorpcję kości wywołaną stanem zapalnym przyzębia, a także niszczy wolne rodniki, dzięki zawartym w nim flawonoidom, które mają działanie przeciwutleniające. Jest również skuteczny wobec wirusa opryszczki.
Niedawne badania dowiodły, że płyn do płukania jamy ustnej z ekstraktem z granatu ma działanie antybakteryjne przeciwko A. actinomycetemcomitans, P. gingivalis, P. intermedia, które są najważniejszymi patogenami chorób przyzębia. Hamował również zdolność mikroorganizmów tworzących płytkę nazębną do przylegania do powierzchni zębów. Wykazywał lepsze hamowanie wzrostu S. sanguis, S.sobrinus i L. casei, czyli bakterii próchnicotwórczych, w porównaniu z chlorheksydyną. Jest skuteczny także wobec S. mutans, poziom tych bakterii w ślinie jest jednym z uznanych kryteriów w ocenie ryzyka zagrożenia próchnicą oraz w określaniu aktywności procesu próchnicowego u poszczególnych osób..
W badaniu klinicznym żel z granatu (5g karboksymetylocelulozy w 100ml soku z granatu) wykazał dobre działanie przeciw zapaleniu dziąseł oraz zredukował ilość płytki nazębnej.
Jak dowodzą powyższe przykłady, produkty na bazie granatu mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia jamy ustnej. Są cenną bronią w walce z zapaleniem dziąseł oraz przyzębia, aczkolwiek aby stały się standardem w leczeniu tych schorzeń, potrzebnych jest więcej rygorystycznych badań klinicznych.
Poniżej podaje kilka przykładów produktów do higieny jamy ustnej na bazie granatu. Dostępne są w popularnych drogeriach, ale polecam poszukać w sklepach internetowych, ponieważ często można je znaleźć w dużo niższej cenie.







Zobacz również

Jaką pastę do zębów stosować u dziecka? Ranking najlepszych past
25 listopada 2020
Jak ograniczyć powstawanie kamienia nazębnego?
1 lutego 2021
4 komentarze
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: